Program 2014
Nalaganje dogodki
  • Ta dogodek je minil.

Program Novomeških poletnih večerov 2014

06. Jun 2014 - 28. Avg 2014

Že drugo leto zapored bodo na terasi pred knjigarno Goga potekali Novomeški poletni večeri. Začelo se bo z Malim festivalom velikih vin, ki bo potekal 6. in 7. junija 2014 na Glavnem trgu, nato pa se bodo tekom poletja zvrstili še mnogi zanimivi dogodki – koncerti, pogovorni večeri, lutkovne predstave, in še več.

Topli poletni večeri pod krošnjami dreves Glavnega trga; znani glasbeniki, igralci, pisatelji, filozofi in novinarji na odru pred knjigarno Goga. Ob sobotah dopoldne sanjski svet lutk, pravljic in ustvarjalnih delavnic. Že drugo leto zapored bo ob četrtkovih večerih hrup avtomobilov v centru utihnil, da se bo zaslišalo šepetanje v poltemi, zven kozarcev in dih razgretih tlakovcev. Doživite sen novomeških poletnih noči!

Novomeški poletni večeri

 

NOVOMEŠKI POLETNI VEČERI

junij, julij, avgust 2014

Program:

 

Mali festival velikih vin

Petek, 6. 6. 2014, in sobota, 7. 6. 2014

Letos bomo vrata v poletno dogajanje v Novem mestu odprli z Malim festivalom velikih vin. Na idiličnem Glavnem trgu bomo s pestrim programom v dveh festivalskih dneh gostili Novomeščane in vinoljube iz vse Slovenije. 
Letos boste lahko ponovno doživeli Večerjo na trgu, tokrat s kulinaričnimi doživetji Oštarije pod taktirko chefa Roberta Gregorčiča. Petek, prvi festivalski dan, bo zaključil nastop skupine Bossa de Novo, sobotni večer pa skupina Kapobanda.

Več na povezavi malvin.si

 

Miha Mazzini in Maja Gal Štromar

Četrtek, 12. 6. 2014, ob 20.00

Pogovorni večer

Predstavljali bomo novi roman Mihe Mazzinija Izbrisana, v katerem avtor pripoveduje zgodbo Zale, Slovenke, rojene v Kragujevcu, ki se je znašla med 25.600 izbrisanimi. Ko se v porodnišnici izkaže, da je brez veljavnih dokumentov in mora zato oditi brez novorojenčka, se njena zgodba prelevi v napet triler, Zala pa se skoraj sama bori proti sistemu, državi in brezbrižnosti okolice. Z avtorjem se bo pogovarjala vsestranska umetnica in avtorica Maja Gal Štromar.

Mešani pevski zbor Krka

Četrtek, 19. 6. 2014, ob 20.00

Koncert

Lepe melodije slovenskih popevk v zborovskih priredbah vas bodo ponesle v vesele poletne dni. Z odra na Glavnem trgu se bo 19. junija prvič zaslišala zborovska glasba. Mešani pevski zbor Krka bo nastopil ob spremljavi skupine Nula Kelvina.  Trenutno je v zboru 36 pevk in pevcev, vodi jih zborovodkinja Urška Damiš Burger. Pridružila se jim bo tudi pevka Katarina Mala.

 

Božidar Kos in Marjan Dović

Četrtek, 26. 6. 2014, ob 20.00

Pogovorni večer

Božidar Kos, rojen 3. maja 1934 v Novem mestu, doktor filozofije in upokojeni profesor kompozicije na Sydneyjskem glasbenem konservatoriju, je ugleden skladatelj, čigar dela naročajo in izvajajo svetovno znani solisti, ansambli in orkestri, založbe ter radijske hiše. Za svoje delo je prejel številne nagrade in priznanja, med drugim skladateljsko štipendijo Adolfa Spivakovskega (1977), tri nagrade kritikov Avstralije (1991), nagrado za najboljše avstralsko orkestralno delo in nagrado za dolgoročni prispevek k razvoju avstralske glasbe. Z Božidarjem Kosom se bo pogovarjal Marjan Dović.

Tamara Obrovac Transhistria Electric quantet

Četrtek, 3. 7. 2014, ob 21.00

Koncert

Glasba Tamare Obrovac, hrvaške skladateljice, pevke in flavtistke, elegantno meša elemente sodobnega jazza z istrsko in mediteransko glasbo. Njena izvirnost in avtohtonost prečita čas in narodne meje in tako posredujeta univerzalno umetniško sporočilo, ki Tamaro Obrovac uvršča med redke glasbenike, ki jim je uspelo ustvariti povsem svojstven glasbeni izraz.

Tamara Obrovac, vokal; Uroš Rakovec, električna kitara; Joe Kaplowitz, klaviature; Zvonimir Šestak, električni bas; Krunoslav Levacic, bobni

 

Račka

Sobota, 5. 7. 2014, ob 11.00

Lutkovna predstava

Renata se rada igra s svojo račko, a včasih je vendarle utrujena. Zato poprosi otroke, da popazijo nanjo – lahko jo ukrade lisica! A lisice so zvite, celo bolj zvite od otrok. Bo otrokom in Renati uspelo rešiti račko?

Primerno za otroke starosti 3–10 let.

Izvajalka: Renata Kalembar (Lutkovno gledališče UŠ); Režija: Jelena Sitar Cvetko; Likovna zasnova: Igor Cvetko

Andrej Rozman – Roza: Zaničniško odmaševanje

Četrtek, 10. 7. 2014, ob 21.00

Ulična predstava

Junija 2009 je Andrej Rozman – Roza ustanovil versko skupnost tistih, ki »verjamejo, da je v Sloveniji možna ničta stopnja DDV na vse proizvode, ki širijo temelj slovenske države, slovenski jezik«. Obredi, imenovani Zaničniško odmaševanje, so z glasbeno in pevsko spremljavo ter radoživo družbeno angažiranostjo še najbliže kabaretu.

Izvajalci: Andrej Rozman – Roza in verski pevski zbor zaničnikov

 

Andrej Stopar: Pax Putina

Četrtek, 17. 7. 2014, ob 20.00

Pogovorni večer

Andrej Stopar, novinar in zgodovinar, dolgoletni dopisnik RTV SLO iz Rusije, je v knjigi Pax Putina objavil besedila o času vladavine enega najbolj enigmatičnih svetovnih voditeljev. Z gosti bo komentiral sodobno dogajanje v največji državi na svetu in na njenih robovih.

 

Igor Leonardi Band feat. Lazaro & Lazar

Četrtek, 24. 7. 2014, ob 21.00

Koncert

Igor Leonardi, sprva samouk na kitari, je nato 1980 začel s študijem jazza in klasične kitare na Glasbeni akademiji v Gradcu. Med potovanji po Indiji, Aziji in Afriki je osvajal znanje različnih strunskih inštrumentov, se izpopolnjeval v etnu ter našel korenine jazza. Med letoma 1989 in 1999 je v ZDA sodeloval z glasbeniki, kot so Don Cherry in skupina Metallica, nastopil pa tudi na več jazzovskih festivalih po vsem svetu.

Igor Leonardi, kitara; Nino de Gleria, bas; Milko Lazar, rhodes; Lazaro Amed Hierrezuelo, violina, bongo bobni; Enos Kugler, bobni

 

Žiga Špaget

Sobota, 26. 7. 2014, ob 11.00

Lutkovna predstava

Predstava Žiga Špaget je nastala po uspešni tipni slikanici. Glavni junak Žiga Špaget se odloči, da pobegne iz lonca in odide raziskovat svet. Seveda je o zunanjem svetu zelo neveden in vsaka stvar je zanj novo odkritje. Tako spozna jabolko Jonatan, ki ga zamenja za paradižnik. Splet okoliščin ju privede do spoznanja, kaj sta in kdo sta, in tako postaneta najboljša prijatelja. Sprejmeta drugačnost drug drugega. Predstava je primerna za otroke starosti 5–12 let.

Avtorica: Aksinja Kermauner; Likovna podoba: Zvonko Čoh; Režija: Renata Kalemba; Glasba: Andrej Žibert; Izdelava lutk in scene: Maja Peterlin, Matevž Gregorčič, Renata Kalemba; Igrata: Matevž Gregorčič, Renata Kalemba

Ahmed Burić in Mile Stojić

Četrtek, 31. 7. 2014, ob 20.00

Literarni kabaret

Mile Stojić je bosansko-hercegovski pesnik. Na Univerzi v Sarajevu je doštudiral slavistiko, zatem pa je kot literarni kritik pisal za številne jugoslovanske časopise. Leta 1992 je zapustil Sarajevo in bil najprej zaposlen kot urednik političnega glasila Tjednik v Zagrebu, nato pa je odšel na Dunaj, kjer je na tamkajšnji univerzi predaval južnoslovansko književnost. Stojićevo poezijo zaznamujeta nostalgija in politična angažiranost. Njegova dela so prevedena v več kot dvajset svetovnih jezikov. Z Miletom Stojićem bo nastopil sarajevski avtor, pesnik, prevajalec, novinar in glasbenik Ahmed Burić.

 

Pravljica, ki je ušla z drevesa

Sobota, 2. 8. 2014, ob 11.00

Lutkovna predstava

Iz raznobarvnih krpic klasične glasbe in preprosto vezene lutkovne govorice je sešita ta pravljica. V njej je kot v starih dobrih časih vse lepo na svojem mestu – zapleten začetek in srečno razvozlan konec. Vmes pa stara jablana, ugrabljena princeska, zmaj, pogumni vitez in čarobna piščal, tudi devet gora še tam stoji in sedem morij je prebrodenih …

Predstava je primerna za vse starosti.

 Režija, dramaturgija, scenografija in izbor glasbe: Tanja Kraševec in Polonca Bartolj; Animacija: Polonca Bartolj in Erik Staniša; Izdelava lutk: Erik Staniša

 

Svetlana Slapšak in Ahmed Burić o Danilu Kišu

Četrtek, 7. 8. 2014, ob 20.00

Pogovorni večer

Dva vrhunska intelektualca, srbska avtorica in bosanski avtor, oba tesno povezana s Slovenijo, se bosta pogovarjala o enem najpomembnejših jugoslovanskih avtorjev. Morda pa tudi o tem, kako ravno vrhunska literatura presega nacionalne oznake, ki jih lepimo pred imena avtorjev. Danilo Kiš, Srb, Črnogorec, Jud, Jugoslovan? V slovenščini ga poznamo predvsem po klasičnih delih Enciklopedija mrtvih in Grobnica za Borisa Davidoviča. Pred kratkim je izšel prevod njegovega romana Peščena ura (Peščanik), ki je posvečen usodi Judov na Balkanu, še posebej pisateljevemu očetu, ki je bil leta 1944 deportiran v Auschwitz.

Take ljudske

Sobota, 9. 8. 2014, ob 11.00

Lutkovna predstava

Predstava Take ljudske je preplet ljudske pripovedke Zajec dela za lisico ter pregovorov, starih modrosti in ljudske zvočnosti. V predstavi se živali obnašajo kot ljudje – nekatere so delavne in vztrajne, druge se delu raje izognejo, a vselej poskrbijo, da ga namesto njih opravi kdo drug. Kombinacija namiznih marionet in gledališča predmetov ustvarja preplet realnosti in sanjskih prizorov.

Predstava je primerna za otroke od tretjega leta starosti.

 Priredba: Petra Stare; Režija: Andrej Adamek; Likovna zasnova: Andrej Štular; Glasba: Peter Kus; Animacija: Andrej Štular, Petra Stare; Produkcija: Forum Ljubljana & Mini teater

 

Ahmed Burić in Milan Dekleva

Četrtek, 14. 8. 2014, ob 20.00

Pogovorni večer

Milan Dekleva je znan predvsem kot pesnik, čeprav piše tudi romane, otroško literaturo in eseje ter je eden najpomembnejših slovenskih prevajalcev. Je prejemnik več eminentnih literarnih nagrad, med drugimi Prešernove nagrade za življenjsko delo. Z Milanom Deklevo se bo pogovarjal Ahmed Burić.

 

Čip in Čopka

Sobota, 16. 8. 2014, ob 11.00

Lutkovna predstava

Čip in Čopka sta dva mala piščanca, velika ravno toliko, da lahko ostaneta sama doma in počneta lumparije. Mama koklja je že odšla na polje, piščanca pa sta se ravnokar zbudila. Razigrana in nagajiva, kot sta, raziskujeta okolico, uganjata vragolije in preizkušata meje svojega sveta.

Avtorja in izvajalca: Dušan Teropšič in Tina Janežič

 

Anja Štefan in Irena Matko Lukan

Sreda, 20. 8. 2014, ob 20.00

Pripovedovalski večer Prevajalskega seminarja 2014

Anja Štefan je vsestranska ustvarjalka, pripovedovalka, magistrica etnologije, zbiralka in imenitna zapisovalka ljudskih pravljic ter soorganizatorka pripovedovalskega festivala Pravljice danes. Je tudi pesnica in pisateljica z obširnim opusom izdanih knjig. Z njo se bo pogovarjala urednica leposlovnih revij za otroke Irena Matko Lukan.

Zijah Sokolović: Rođenja – Kobajagi donela me roda

Četrtek, 21. 8. 2014, ob 21.00

Monokomedija

V času računalnikov se že otroci smejijo zgodbam o štorkljah in dojenčkih. Pa vendar: trenutek, v katerem smo se rodili, je misterij. Zijah Sokolović spregovori o njem iskreno, naravno, brez metafor, in če rečemo duhovito, smo rekli premalo. Kot so zapisali v hrvaškem Vjesniku: Ura čistega smeha in igralskih bravur rojenega pripovedovalca.

 

Peter Rezman in Jelka Ciglenečki

Petek, 22. 8. 2014, ob 20.00

Literarni večer Prevajalskega seminarja 2014

Peter Rezman je postal širšemu občinstvu znan z zbirko kratke proze Skok iz kože, za katero je dobil nagrado fabula leta 2009. Njegova zbirka kratke proze Nujni deleži ozimnice (Založba Goga, 2011) je bila uvrščena med finaliste za fabulo 2011, njegov roman Zahod jame (Založba Goga, 2012) pa med finaliste za nagrado kresnik leta 2013. Z avtorjem se bo pogovarjala Jelka Ciglenečki.

 

Pavliha

Sobota, 23. 8. 2014, ob 11.00

Lutkovna predstava

Šaljivi ljudski lik Pavliha je navdih za novo predstavo Matije Solceta, lutkarja, glasbenika in igralca. Pavliha bo ob pomoči glasbe in inovativnega lutkarja prikazal vsakdanje nezgode, ki se pripetijo, ko se lotiš kakšne stvari preveč.

Avtor in izvajalec: Matija Solce

 

Katalena

Četrtek, 28. 8. 2014, ob 21.00

Koncert

V poglavju slovenske sodobne popularne glasbe lahko Kataleno označimo za nič manj kot fenomen. Kombinacija najboljše slovenske tradicionalne glasbe, skrbno izbrane iz arhivov in pesmaric, ter starih vinilnih plošč s trdimi rockovskimi ritmi, funkovskim nabojem ter zavidanja vrednimi aranžmaji je ustvarila edinstven post-folk rockovski stil, ki predstavlja glasbeno zapuščino slovenskih regij v povsem novi luči.

Vesna Zornik: vokal; Polona Janežič: klaviature, spremljevalni vokal; Boštjan Gombač: klarinet, flavte, tolkala,spremljevalni vokal; Tibor Mihelič Syed: bas kitara, spremljevalni vokal; Boštjan Narat: kitara, mandolina, spremljevalni vokal; Robert Rebolj: bobni, tolkala

Podrobnosti

Začetek:
06. Jun 2014
Zaključek:
28. Avg 2014
Kategorija Dogodek:

Prizorišče

Glavni trg v Novem mestu
Glavni trg
Novo mesto, Slovenija
+ Google Map

Organizator

Založba Goga
Telefon
07/3930802
E-naslov
goga@goga.si
Poglej Organizator spletno stran