Program 2017
Loading dogodki
  • Ta dogodek je minil.

Novomeški poletni večeri 2017

06. Jul 2017 - 31. Avg 2017
NOVOMEŠKI POLETNI VEČERI

6. 7. 2017–31. 8. 2017

 

Vsi dogodki bodo na terasi pred knjigarno Goga. Vstopnine ni.

*V primeru slabega vremena bodo dogodki v atriju knjigarne Goga oziroma je ob dogodku navedena nadomestna lokacija.*

 

Trije preprosti razlogi so, zakaj Novomeških poletnih večerov preprosto ne smete zamuditi. Dogajajo se na prelepem prizorišču, na Glavnem trgu, natančneje: na terasi pred knjigarno Goga. Gostili bomo mojstre in mojstrice svojega poklica. Nekateri so tudi izjemno priljubljeni, vendar to ni glavno merilo izbora nastopajočih. Pomembno je, da so v tem, kar delajo, dobri. Pardon, odlični in vrhunski. Zadnji, toda nikakor zanemarljiv razlog je publika. Radovedna, zgovorna, duhovita in izobražena publika vseh starosti. Neprecenljivo. 

 

 

Četrtek, 6. 7. 2017, ob 21.00

Rade Šerbedžija & Zapadni kolodvor, koncert

 

Ob poslušanju nadčasovnih komadov ne preseneča, da so Rade Šerbedžija in Zapadni kolodvor osvojili tudi pregovorno hladne evropske predele. »Karakterni vokal šansona, značilna interpretacija, boemski šarm, vrhunski glasbeniki, skratka, večer, ki vas ne bo pustil ravnodušne,« so strnjeni zapisi o koncertih s Hrvaške. Od pekla do sreče in vsi vmesni čustveno razbrzdani odtenki življenja so vtkani v koncert za vrhunskega umetnika, igralca, pedagoga, avtorja, poeta in njegove godce. »Veliko potujem in vidim, kako je šel ta svet k vragu, kako je ljudem vse težje. Mislim, da morajo tisti, ki so javno izpostavljeni, narediti vse, kar je v njihovih močeh, da ljudem posredujejo vsaj osnovno dozo optimizma,« je Šerbedžija pred leti povedal za Delo.

 

Zapadni kolodvor so: Antun Stasić (violina), Marjan Krajna (harmonika), Jura Vrandečić (bas), Pere Ištvančić (kontrabas), Brano Bogunović-Pif (kitara), Ranko Purić (bugarija) in seveda Rade Šerbedžija (glas).

*V primeru dežja bo koncert v Kulturnem centru Janeza Trdine.

Soorganizator: Zavod Novo mesto

 

 

Sobota, 8. 7. 2017, od 16.00 do 2.00

Zaključek projekta Grem domov v Novo mesto v organizaciji Društva novomeških študentov

 

»In ko potepam se naokrog, ko je noč in zvezde gledam, spomnim se na svoje mesto, mislim na prijatelje,« je delček neformalne novomeške himne Grem domov v Novo mesto legendarnega benda Rudolfovo. Novomeški študenti se bodo letos ob zaključku študijskega leta ponovno podali peš domov, v Novo mesto. Iz Kopra bodo pešačili šest dni, iz Maribora hodijo štiri in dva dni iz Ljubljane. Prav je, da pohodnike rekorderje pričakamo na Glavnem trgu z izjemnim programom. Nastopali bodo: Mi2, Xequtifz, Generator in Pet Jazz Polnoč.

 

 

Četrtek, 13. 7. 2017, ob 20.00

Ciril Horjak in Tadej Golob, pogovorni večer

 

Taras Birsa, višji kriminalistični inšpektor Policijske uprave Ljubljana, se na novoletni večer vrača s smučanja na Voglu. Ko se skozi snežni metež prebija proti domu, naleti na dekle, ki je v reki našlo neprepoznavno truplo mlade ženske. Kdo je žrtev? Kdo morilec? Je zločin zakrivil osamljeni norec, ali je neznanka morala s poti zaradi zarote?

»Jezero Tadeja Goloba je prva v slovenščini napisana kriminalka, ki sem jo požrl od začetka do konca, navdušen sem nad njo tudi zato, ker verjamem, da se z rojstvom avtohtone žanrske književnosti pomembno utrjuje slovenska knjižna krajina,« je za Delo povedal Miha Kovač.

»Prva slovenska kriminalka, ki sem jo prebral, da koraka ob boku Skandinavcem.« (Miha Mazzini, Facebook)

S Tadejem Golobom se bo pogovarjal Ciril Horjak a.k.a. Dr. Horowitz.  

 

Sobota, 15. 7. 2017, ob 11.00

Zlati ključek, lutkovna predstava

 

Preprosta, neposredna in zabavna predstava z lutkami, predmeti in zvoki iz kovčkov gospodične Bazilike. Pet ljudskih pravljic, zaklenjenih v kovčke, otroci sami odpirajo in izbirajo: pravljica o ribi, pa o ugrabljeni kraljični, o mišku s smrdljivim repom in seveda pravljica o kravi Liski, najboljši prijateljici Bazilike. In kdo sploh je gospodična Bazilika? Nabiralka zgodb, potovalka, ki ima rada potovalke, še rajši kovčke. Potovanje ima za zajtrk, kosilo in večerjo. Pogosto tudi za desert. Je Darovalka, nikoli ničesar ne odvrže. Raje podari. Ustvarjalka, ki, medtem ko čaka (na vlak), tudi sama kaj ustvari: oblikuje, nariše, sešije in si zraven izmisli pravljico. Pripoveduje, kar je slišala ali doživela na svojem popotovanju.

 

Ideja, izdelava lutk, rekvizitov in izvedba: Katja Povše

Izdelava avtomata: Žiga Lebar

Predstava je primerna za otroke nad tretjim letom starosti. Traja 40 min.

 

 

 

Četrtek, 20. 7. 2017, ob 21.00

Boris Cavazza Orchestra, koncert 

Avtorske pesmi s ploščka 11 korakov so preplet svinga, jazza, bluza, popevk in balad s poudarkom na mediteranskem melosu in poetiki. Boris Cavazza odpira vrata in nas vabi na glasbeno popotovanje, kjer nam govori o svetu in občutkih, ki ga obdajajo. Vrata zapre na toplem mediteranskem otoku, v soju lune in zvezd. Poleg avtorskih nam bo Boris odpel tudi nekaj italijanskih pesmi ob spremljavi članov skupine Fake Orchestra.

 

Fake Orchestra so: Igor Leonardi (kitara, soavtor glasbe), Tadej Kampl (kontrabas), Enos Kugler (bobni) in Primož Fleischman (saksofon) ter seveda Boris Cavazza (glas).

 

  

Sobota, 22. 7. 2107, ob 11.00

Ptič, lutkovna predstava

 

Situacijska komična predstava o dveh nenavadnih prijateljih. Pogumni ptič komaj čaka, da se predstavi gledalcem. Rad potuje in nastopa pred ljudmi. Kljub temu je včasih osamljen, zato ga prijateljica poskuša razvedriti. Predstava v stari tehniki govorcev iz trebuha.

Lutkovno gledališče Nebo je bilo ustanovljeno leta 2001 v Kranju. Posveča se poetičnim otroškim predstavam in eksperimentalnim dogodkom za odrasle. 

Pred predstavo se nam lahko pridružite na delavnicah stripa pod mentorstvom Andreja Štularja ob 10. uri, po predstavi pa bomo otvorili razstavo Enodnevnica mlade striparke Ane Štular. 

 

Ideja, režija, izvedba: Petra Stare

Likovna zasnova: Petra Stare, Ksenija Ponikvar

Scenografija: Andrej Štular

Glasba: Katja Stare

Izdelava lutk: Ksenija Ponikvar

Predstava je primerna za otroke vseh starosti in traja 35 min.

 

 

 

Četrtek, 27. 7. 2017, ob 20.00

Mitja Sadek, Daniel Brkič in Nenad Vitorović, pogovor ob 500-letnici protestantizma na Slovenskem

 

Primož Trubar, Jurij Dalmatin in Adam Bohorič so najsvetlejše »zvezde« slovenskega protestantizma. Z njimi smo dobili prve slovenske knjige, knjigo slovnice in črkopisa, prevod Svetega pisma. Čas luteranstva, razširjenega prekrščevanja, je bil čas prvih šol in knjižnice. Protestantizem nas je razvil v moderni narod. Takrat, davno preden smo se formirali kot narod, so bili naši predniki na migracijskem prepihu. Ker akciji vedno sledi reakcija, se je kmalu zgodila protiferomacija, ki je protestantizem na Slovenskem zatrla. V 19. stoletju je bila obnovljena evangelistična organizacija v Ljubljani, Celju, Mariboru in Šentilju v Slovenskih goricah, ki je vključevala nemško govoreče prebivalce. Prenehala je obstajati z izselitvijo nemško ali avstrijsko opredeljenih prebivalcev leta 1945.

 

 

Avgust 2017

Literatura na ulici

Prostorska instalacija v sliki in besedi

 

V avgustu bo podobo novomeškega Glavnega trga popestrila prostorska instalacija, postavljena pred vhodom v knjigarno Goga. Njen namen je na nekoliko drugačen način spodbuditi obiskovalce k branju vrhunskega leposlovja, prevedenega v slovenščino iz različnih tujih jezikov. Razstavni panoji bodo združevali besedne citate iz izbranih del z njihovo vizualno podobo v želji, da bi sprožili mehanizme, ki naše misli poženejo v raziskovanje najrazličnejših pomenskih odtenkov posameznih besed ali stavkov.

 

 

Četrtek, 3. 8. 2017, ob 21.00

Zaničniško maševanje z Andrejem Rozmanom Rozo, predstava in koncert

 

Junija 2009 je Andrej Rozman Roza, neuradni naskakovalec predsedniškega položaja, ustanovil versko skupnost tistih, ki »verjamejo, da je v Sloveniji možna ničta stopnja DDV na vse proizvode, ki širijo temelj slovenske države, slovenski jezik.« Zaničniško odmaševanje je z glasbeno in pevsko spremljavo s svojo radoživo družbeno angažiranostjo po svoji vsebini še najbližje kabaretu in ima obliko verskega obreda, ki slavi jezik. Obred vodi Kenguru, ki k sodelovanju povabi tudi občinstvo, da ponavlja za njim Jeziknaš in sodeluje pri petju. Ob Kenguruju nastopajo še trije do štirje pevci in klaviaturist. Obred vsebuje dve pridigi – eno resno, ostro in aktualno, drugo o tem, od kod izviramo Slovenci. Vmes je vrsta kratkih točk v zvezi z zaničniško vero in pesmi, ki slavijo jezik v različnih žanrih od gospela do rokenrola.

Nastopajo: Andrej Rozman – Roza, Višnja Fičor, Goran Jarni, Goran Završnik, Igor Leonardi

 

Četrtek, 10. 8. 2017, ob 20.00

Uroš Macerl in Janez Penca, pogovor o ekološkem aktivizmu

 

»Sežiganje odpadkov je norost, ki uničuje naravne vire, sežiganje odpadkov v cementarnah pa je kriminal, ki zastruplja ljudi in okolje in je podprt z zlobirano zakonodajo. Edino, kar lahko pripelje do zmage, je združevanje znanja in energije ljudi, ki jim ni vseeno, kako bomo živeli jutri. Če si oborožen s pravico in resnico, te ni strah ne ministrov, ne predsednikov vlad, ne kogarkoli. Zmaga je le vprašanje časa, torej vztrajnosti. Življenja na kolenih ni vredno živeti, zato v vsakem primeru ostane samo boj, ki te dobro uči življenja, v njem pa spoznaš najboljše prijatelje. Zamenjali so se številni direktorji in politiki, a vedno so prihajajo novi, ki so pripravljeni dušo prodati hudiču. In tu nastopi trenutek odločitve: ali bomo to gledali ali bomo ukrepali!?«

Izbrane misli so iz govora Uroša Macerla, kmeta iz Ravenske vasi, predsednika in aktivista Eko kroga, ki ga je povedal letos v San Franciscu, ko je prejel Goldmanovo okoljsko nagrado za Evropo. Nagrado je prejel za mnogo let boja in skupnih prizadevanj za končanje sežiganja odpadkov in petrolkoksa v Lafarge Cementu.

 

 

 

Med 14. in 18. avgustom bo v Novem mestu potekal prevajalski seminar v organizaciji Javne agencije za knjigo RS. Tokrat bodo udeleženci prevajalci v nemški jezik. Ukvarjali se bodo s knjigama Kakorkoli Polone Glavan in Močvirniki Barbare Simoniti. Obe avtorici bosta imeli tudi literarni večer v atriju Knjigarne Goga:

Torek, 15. 8. 2017, ob 20.oo

Literarni večer s Polono Glavan.

Vodi Jelka Ciglenečki.  

Sreda, 16. 8. 2017, ob 20.00

Literarni večer z Barbaro Simoniti.

Vodi Simona Kopinšek.

 

 

 

Sreda, 30. 8. 2017, ob 20.00

Bivališča duš, Boris A. Novak in Milena Mileva Blažić, literarni večer

 

»Ne Zgodovina – / pomembna je le zgodba. / Njen srh, smeh, godba.«

 

Tri knjige epa Vrata nepovrata (2014–2017) obsegajo več kot 40.000 verzov in so unikum v polju svetovne epike in tudi poezije. Ta trilogija nas postavlja ob bok velikim narodom z veliko zgodovino. V zadnji knjigi epa, naslovljeni Bivališča duš, se je Boris A. Novak vrnil k bolj lirskemu registru, ki je vpet v čvrsto kompozicijo 99 spevov. Ta knjiga predstavlja sintezo celote in sklepno nadaljevanje prvih dveh, obenem pa se po jezikovnem tonu in pesniških videnjih od njiju bistveno razlikuje. Zaključni akordi Bivališč duš so elegični, tudi zelo osebni, v mestoma apokaliptične tone pa se vpisuje tudi skrajno napeta svetovna situacija, ki jo živimo.

 

Četrtek, 31. 8. 2017, ob 19.00

Festival Novo mesto short, razglasitev finalistov

 

Druga edicija festivala Novo mesto short bo izpostavila najboljše slovenske avtorje in avtorice kratke proze, izdane v letu 2016. Dogodki v sklopu festivala bodo predstavili tako aktualne pisce in piske kot širši pogled na položaj in kondicijo kratkoproznikov. V sodelovanju z Društvom slovenskih literarnih kritikov bomo 31. avgusta razglasili 4 finaliste, ki bodo s svojimi kratkoproznimi zbirkami kandidati za nagrado novo mesto – ta nagrada bo zapolnila vrzel, ki je na tem področju nastala po ukinitvi nagrade fabula. Po razglasitvi finalistov bodo sledile interpretacije odlomkov iz nominiranih knjig kratke proze. 

Drugi del festivala – pogovori z nominiranci, strokovna okrogla miza, razglasitev zmagovalca, podelitev nagrade in koncert – se bo odvijal 29. in 30. septembra.

Medijski sponzor: Dnevnik, družba medijskih vsebin, d. d.

 

Jazzinty 2017

 

Ponedeljek, 14. 8. 2017, ob 20:30 (atrij LokalPatriota)

Percept.Concept.Percept

 

Torek, 15. 8. 2017, ob 20:30 (atrij LokalPatriota)

PCC Showcase

 

Sreda, 16. 8. 2017, ob 20:30 (atrij LokalPatriota)

Jazzon Live: Blaž Švagan Quartet

 

Četrtek, 17. 8. 2017, ob 20:30 (Muzejski vrtovi)

Vladimir Kostadinovič »Mindedness« & J.D.Walter Group

 

Petek, 18. 8. 2017, ob 20:00 (Muzejski vrtovi)

Jantarna koncerta

Big Band Grosuplje – The Ella Fitzgerald Songbook

Towel of Shower – Tower of Power Tribute Band

 

Sobota, 19. 8. 2017, ob 20:00 (Muzejski vrtovi)

Zaključni koncert delavnic / Final Concert

 

 

Organizator: Založba Goga

Partnerji: MONM, DNŠ, JAK, Creative Europe

Pokrovitelji: Makoma, Krnc, Komunala Nm

Medijski sponzor: Val 202

Program in vodja projekta: Vesna Kelbl Canavan

Besedila: Jedrt Jež Furlan, Eva Vrbnjak

Odnosi z javnostmi: Jedrt Jež Furlan, Sara Fabjan

Za založbo: Mitja Ličen

Podrobnosti

Začetek:
06. Jul 2017
Zaključek:
31. Avg 2017
Kategorija Dogodek:

Prizorišče

Knjigarna Goga
Glavni trg 6
Novo mesto, 8000 Slovenija
+ Google Map
Phone
07/3930802

Organizator

Knjigarna Goga