Program 2016
Nalaganje dogodki
  • Ta dogodek je minil.

Novomeški poletni večeri 2016 – program

05. Jul 2016 - 25. Avg 2016

Novomeški poletni večeri: od 5. 7. do 25. 8. 2016 na terasi pred knjigarno Goga. Vstopnine ni.

 

Torek, 5. julij, ob 20:00

Terasa pred knjigarno Goga

Čas očetov (2. del epa Vrata nepovrata), Boris A. Novak in Milena Mileva Blažić (moderatorka)

Literarni večer

Predstavitev drugega dela monumentalnega epa Vrata nepovrata pesnika Borisa A. Novaka, kjer se avtor poglobi v čas prve in druge svetovne vojne na slovenskih tleh. Dotakne se usod vojakov in tudi ljudi, ki so ostali v zaledju, v taboriščih, ki so po vojni preštevali mrtve … Čas očetov je slovenska Vojna in mir, ki v verze ujame našo novejšo zgodovino (20. stoletje) in sodobno izkušnjo. In čeprav se zdi pisanje epa (kot več stoletij mrtve zvrsti) v današnjem času norost, Novakovo delo dokazuje ravno nasprotno: ep lahko v svojem razmahu oživi spomin skupnosti, v katerem se zgodovina izpisuje skozi zgodbe.

 

Četrtek, 7. julij, ob 20:00

Terasa pred knjigarno Goga

Zemljevid tujih življenj, Miha Mazzini in Tadej Golob (moderator)

Literarni večer

Miha Mazzini, slovenski kolumnist, pisatelj, scenarist in še mnogo več se nam predstavlja z novo knjigo Zemljevid tujih življenj. Kartograf Robert kupi ukradeno elektronsko tablico in z njo skrivnost, ki ga obsede. Čeprav je živel osamljeno, skoraj izolirano življenje, ga radovednost požene med ljudi, v tvegano risanje zemljevida tujih življenj.

 

Sobota, 9. julij, od 17:00 do 00:00

Glavni trg

Zaključek akcije Grem domov v Novo mesto

Društvo novomeških študentov že enajstič organizira projekt “Grem domov v Novo mesto”, pohod študentov iz krajev študija v domače mesto ob koncu študijskega leta. Na Glavni trg bodo letos prispeli v soboto, 9. julija, na zaključni prireditvi pa jih bodo zasluženim počitnicam naproti popeljali Magnifico, Jazz In The Pants in Tetkine Radosti.

 

Četrtek, 14. julij, ob 20:00

Terasa pred knjigarno Goga

Kuhinja z razgledom, Svetlana Slapšak in Jože Rozman (moderator)

Pogovorni večer

Kuhinja z razgledom je knjiga, namenjena gurmanom, pa tudi vsem tistim, ki jih zanima izvor naših korenin – hrana je temelj življenja, pa naj gre za pleme v pragozdu ali prefinjeni francoski dvor Katarine Medičejske. Da gre za vrhunska besedila, priča nagrada Mirka Kovača za najboljšo knjigo esejev v regiji, ki jo je prejel nekoliko krajši izbor pričujočih esejev, v srbščini objavljen pod naslovom Leteći pilav.

Svetlana Slapšak je doktorica antičnih študij in znanstvenica svetovnega formata. Bila je redna profesorica za antropologijo antičnih svetov in antropologijo spolov ter dekanja na Fakulteti za podiplomski humanistični študij v Ljubljani. Je avtorica več kot tridesetih knjig in številnih strokovnih člankov. V pogovor jo bo zapletel Jože Rozman, poznavalec vina in kulinarike.

 

Četrtek, 21. julij, ob 19:30

Terasa pred knjigarno Goga

Tomo Križnar, Bojana Pivk Križnar in Tadej Golob (moderator)

Pogovorni večer

Tomo Križnar je humanitarni aktivist in borec za človekove pravice. V svojih knjigah (npr. Nuba, čisti ljudje) izpostavlja občutljivost preživelih staroselskih kultur in načine, kako jih zaščititi. Zadnja leta je s svojimi humanitarnimi akcijami najbolj dejaven v Afriki, kjer že več let s kamerami dokumentira vojno nasilje nad civilisti. Pod izmišljenimi obtožbami, denimo vohunjenja in lažnega poročanja, so ga že večkrat zaprli, nedavni incident v Sudanu pa je le še eden v nizu dogodkov, ki slikajo nepopačeno podobo globalnega terorizma. Z njim imata nemalo opraviti nebrzdana želja po nadzoru in pokvarjenost vojaških varnostnih služb.

Četrtek, 21. julij, ob 21:00

Terasa pred knjigarno Goga

Vladko Stefanovski & Vasko Atanasovski

Koncert

Srečanje dveh izjemnih, legendarnih glasbenikov nam prinaša čudovito in dih jemajoče glasbeno popotovanje. 

Kitarist Vlatko Stefanovski je še kot najstnik v rodni Makedoniji oblikoval skupino Leb i sol, ki je postala eno najpomembnejših imen glasbene scene bivše Jugoslavije, sredi devetdesetih pa razvil odlično solo kariero. V zadnjih letih koncertira po vsem svetu z vrhunskimi sodelavci, kot so Tommy Emmanuel, Stochelo Rosenberg, Jan Akkerman, Theodosii Spassov, Manu Katche in mnogi drugi.

Vasko Atanasovski je eden najustvarjalnejših slovenskih skladateljev in glasbenikov, znan predvsem po transžanrskih sodelovanjih s svetovno znanimi jazz, rock, klasičnimi in tradicionalnimi glasbeniki. Koncertiral je že na Kitajskem, v Indiji, Ameriki, Argentini in Evropi, s Stefanovskim pa sodeluje zadnja štiri leta. Prav tako je sodeloval z uveljavljenimi glasbeniki, kot so Marc Ribot, Hindi Zahra, Michel Godard, Living Colour …

Vlatko Stefanovski (kitara)
Vasko Atanasovski (saksofon, flavta)

Torek, 26. julij , ob 20:00

Atrij knjigarne Goga

Jelena Lengold in Svetlana Slapšak (moderatorka)

Jelena Lengol, ena najvidnejših sodobnih srbskih pisateljic, je za zbirko kratkih zgodb Sejemski čarovnik leta 2011 dobila nagrado Evropske unije za književnost. Povsem zasluženo, saj njene zgodbe razkrivajo globine človeške radosti in bolečine, avtorica pa bralca vedno znova preseneča s presenetljivimi menjavami leg, slogovnih postopkov in žanrov. Sejemskega čarovnika lahko že dobro leto beremo tudi v slovenščini, v prevodu Dušanke Zabukovec. O knjigi in še marsičem drugem, se bosta pogovarjali s pisateljsko kolegico Svetlano Slapšak.


Jelena Lengold je julijska gostja Gogine pisateljske rezidence. Njeno gostovanje podpira mreža Traduki.

 

Četrtek, 28. julij, ob 20:00

Terasa pred knjigarno Goga

sLOLvenski klasiki, Boštjan Gorenc – Pižama in Anže Tomič (moderator)

Literarni večer

Boštjan Gorenc – Pižama je v svoji knjigi omrežil 50 literarnih klasikov in njihovih del ter jih (spletno) interpretiral času primerno. Ta humoristična predelava izbranih del slovenske literature s šalami na račun književnikov in njihovega ustvarjanja vsekakor podžge bralčevo željo, da bi se (ponovno) potopil v slovenske klasike. Zdaj boste končno izvedeli, kdo lajka Uršiko Zalo na Facebooku, kakšen mail je s CSD-ja dobila požrešna vrabčevka, ki je »vse proso za sineka sama pozobala«, in kaj o zvezdniku in poslovnežu Martinu Krpanu pišejo tračarski časopisi.

 

Četrtek, 4. avgust, ob 20:00

Terasa pred knjigarno Goga

Neprilagojeni in nevarni: Podoba in status Ciganov v preteklosti, Andrej Studen in

Matjaž Štih (moderator)

Pogovorni večer

V evropski zgodovini skorajda ne srečamo ljudstva, do katerega se je gojilo toliko nezaupanja in zaničevanja kot do Ciganov. Ob bok tem nesrečnikom se lahko postavijo samo še vsega krivi Judje. Poleg romantičnih klišejskih predstav o Ciganih, ki sploh niso ustrezale realnosti in so jih ustvarile zgolj sanje in hrepenenja meščanske družbe po svobodnem in nevezanem življenju (npr. v operi Carmen Georgesa Bizeta), so o Ciganih prevladovale predvsem negativne predstave, stereotipi in družbeni predsodki.

Slovarji, enciklopedije in konverzacijski leksikoni, ki so izšli denimo okoli srede 19. stoletja, o tem ne puščajo nobenega dvoma. Pod geslom Cigani obravnavajo tako muzikalične talente kot klateško sodrgo, lopove, tatove in prevarante. In ta miselnost kot »breme minulosti« zagrizeno vztraja vse do današnjih izpadov anticiganizma in krepitve romofobije, sporov in nasprotovanj, diskriminacije in stigmatizacije na podlagi etnične pripadnosti. Do danes so ostale usedline dojemanja romskega načina življenja kot nesprejemljivega za družbo, čeprav se je v pravnem pogledu položaj Romov v zadnjih desetletjih brez dvoma spremenil …

 

Sobota, 6. avgust, ob 21:00

Terasa pred knjigarno Goga

Jararaja

Koncert

Jararaja je skupina štirih prijateljev, ki so prijateljevanje prepesnili v lastno glasbeno govorico. Glasba Jararaje je še bolj neulovljiva, kakor njihovo razigrano ime, ki ga ne moremo skrčiti na en sam pomen. Repertoar skupine je bil dolgo osredotočen na slovensko ljudsko glasbo, igrivo uglašeno s prostorom in časom, v minulih dvanajstih letih delovanja pa ga je skupina razširila s pesmimi z avtorsko glasbo in besedili. Godce druži veselje do godbe, vsak njihov nastop je dogodek, v katerem čas ne mineva, temveč traja. Edina krava, ki ponoči ni črna!

 

Gregor Budal, klarinet

Vasilij Centrih, violina

Janez Dovč, harmonika

Petra Trobec, kontrabas

 

Četrtek, 11. avgust, ob 21:00

Terasa pred knjigarno Goga

Passion de Pressheren, Andrej Rozman – Roza

Monokomitragedija

Predstava na nekoliko karikiran način na podlagi zgodovinskih dejstev predstavi čas, ko je vzporedno s Prešernovim obupom rasla ideja o zedinjeni Sloveniji.

Andrej Rozman – Roza skozi lik Franceta Prešerna in nekaterih njegovih sodobnikov gledalca popelje od začetkov Prešernovega pesništva, preko njegovega sodelovanja z Matijo Čopom, do zmage vznesenih narodnobuditeljskih pesmi Jovana Vesela – Koseskega, marčne revolucije in Prešernove smrti.

avtor, režiser in igralec: Andrej Rozman – Roza

avtorji pesmi: France Prešeren, Janez Vesel, Jakob Zupan

kostumografinja: Meta Sever

glasba: Goran Završnik

oblikovanje luči: Matjaž Štirn

Rozinteater in KUD France Prešeren, 2008

 

Sobota, 13. avgust, ob 21:00

Terasa pred knjigarno Goga

Čompe

Koncert

Če odpremo Slovar slovenskega knjižnega jezika, bomo pod geslom čompa izvedeli, da je to narečni izraz za krompir, ki je v rabi v Trenti in Ziljski dolini ter ga običajno uporabljamo v množinski obliki.

Ime glasbene skupine Čompe se je porodilo kot hipna domislica, skozi leta delovanja in ustvarjanja skupine pa pri poslušalcih, ki jim je sam izraz večinoma tuj, počasi, a vztrajno pridobiva drugotno pomenskost. Besedo »čompe« se praviloma enači z glasbo in glasbeno skupino s tem imenom. Tako stavek »Grem na čompe!« ne pomeni »Grem jest krompir!«, temveč »Grem poslušat glasbo skupine Čompe!«. Sicer pa to kost prepuščamo v glodanje jezikoslovcem.

 

Silvo Zupančič – kitara

Neža Zinaić – violina

Marjan Stanič – bobni/tolkala

Janez Škof – diatonična harmonika/glas

Žiga Saksida – alt/bariton saksofon

Breda Krumpak – alt saksofon

 

Sreda, 17. avgust, ob 20:00

Terasa pred knjigarno Goga

Mali rimski cirkus, Andrej Rozman – Roza in Andrej Koritnik (moderator)

Literarni večer

Andrej Rozman – Roza je širšemu občestvu nemara bolj poznan po svojih satiričnih in duhovitih predstavah, otroci pa ga nedvomno poznajo tudi kot avtorja številnih izvrstnih knjig za otroke in mladino. Pridružite se nam, da skupaj obiščemo Mali rimski cirkus. Ne zamudite! Pridite ob Gravževem dnevu v Ostudno dobravo in se prepričajte na lastna ušesa!

Organizator: JAK

 

Četrtek, 18. avgust, ob 20:00

Atrij knjigarne Goga

Podnebne spremembe, Franci Novak in Agata Tomažič (moderatorka)

Literarni večer

Franci Novak je v zbirki kratkih zgodb Podnebne spremembe ne le nadaljeval tisto, kar je začel v pesniški zbirki Otroštvo neba (2011), torej se izpisal kot avtor pejsažev, nevidnega, vseprisotno naravnega, ki presega človeško, temveč je prostor, napolnjen s sencami in odbleski, povezal v širšo celoto.

Organizator: JAK

 

Petek, 19. avgust, ob 20:00

Atrij knjigarne Goga

Samo gledam, Milan Kleč in Aljoša Harlamov (moderator)

Literarni večer

Skupni projekt Milana Kleča in Marije Flegar je nastal na podlagi slikarkinih krokijev, ki so pisatelja spodbudili k neustavljivemu fabuliranju. Hipne risbe mimoidočih s tržnice, pospremljene z njihovimi hipotetičnimi zgodbami, učinkujejo prostodušno in sproščujoče, pri čemer neprisiljeno namigujejo na davno pozabljene radosti firbcanja. Pisatelj, ki ne mara tržnic, in slikarka, ki jih obožuje, sta tako ovekovečila enega redkih, vse redkejših prostorov na tem svetu, kjer gneča učinkuje nadvse ležerno, kjer nas sprošča in ne živcira.

Organizator: JAK

 

Torek, 23. avgust, ob 20:00

Atrij knjigarne Goga

Velibor Čolić 

Velibor Čolić je študiral jugoslovansko književnost v Sarajevu, dokler ni 1992 zaprosil za status begunca v Franciji. Čeprav je že pred vojno objavljal svojo prozo v vidnih jugoslovanskih revijah, je pravo pisateljsko slavo dosegel v Franciji, najprej s pomočjo prevajalke Mireille Robin, nakar je zamenjal jezik in svoj roman Sarajevski omnibus, ki je izšel pri prestižni založbi Gallimard, napisal že v francoščini.

Velibor Čolić je avgustovski gost Gogine pisateljske rezidence. Njegovo gostovanje podpira mreža Traduki.

 

Četrtek, 25. avgust, ob 21:00

Terasa pred knjigarno Goga

Glumac …je glumac…je glumac, Zijah A. Sokolović

Monodrama

Zijah A. Sokolović je v Sarajevu rojeni gledališki in filmski igralec (mdr. je nastopil tudi v slovenskem filmu Outsider), režiser in pisec, ki je za svoje delo in ustvarjanje prejel že celo vrsto eminentnih nagrad. Javnost ga pozna predvsem po njegovih monodramah, med katerimi sta najbolj znani Cabares Cabarei in Glumac … je glumac … je glumac. Slednjo je krstno uprizoril leta 1978, predstavo pa je doslej videlo več kot pol milijona gledalcev v 20 državah sveta. Glumac izziva protagonista in avditorij s temeljim vprašanjem, kdo je igralec, kaj je umetnost igre, od kod prihaja in do kod seže umetnost odra. Predstava polnokrvno uteleša svojevrstno gledališče, v katerem je igralec obenem tudi avtor, režiser in publika. Stvarno, neposredno, zabavno!

Partnerji: 

Pokrovitelji: :  

Generalni medijski pokrovitelj: 

Podrobnosti

Začetek:
05. Jul 2016
Zaključek:
25. Avg 2016
Kategorija Dogodek:

Prizorišče

Glavni trg v Novem mestu
Glavni trg
Novo mesto, Slovenija
+ Google Map

Organizator

Knjigarna Goga